O NAS

Informacje ogólne

Historia

Konkurs na projekt nowej siedziby Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego zorganizowały wspólnie władze uczelni oraz lokalny oddział SARP  [ Stowarzyszenie Architektów Polskich ] który rozstrzygnięto na początku 2011 roku. Do realizacji wybrano projekt biura Grupa 5 Architekci i hiszpańskiego studia BAAS arquitectura do których później dołączyło katowickie Biuro Projektowe Małeccy. Na planowanej pod inwestycję działce przy ul. św. Pawła znajdował się niewielki historyczny budynek zwany “fabryką żarówek”.

Historyczny budynek “familok”  w planie przeznaczono pod wyburzenie, architekci postanowili go jednak zachować, wkomponowując w nową bryłę od strony ulicy i przeznaczając na bibliotekę. Dzięki temu nowy budynek Wydziału stał się typową „plombą”: został wpisany w gęstą zabudowę i zintegrowany z istniejącymi wcześniej obiektami.

Ponieważ strategią autorów nie było budowanie ikony, lecz uzupełnienie fragmentu  miasta, ocalono budynek stosując odpowiednią technikę zabezpieczenia ścian podczas prac budowlanych.

Nową elewację zaprojektowano z podobnej cegły, zachowując nie tylko związek ze starą materią budowlaną, ale też nawiązując do ducha tradycyjnej śląskiej architektury. Zastosowana ceramika jest kontynuacją tworzywa używanego w tradycyjnej, śląskiej zabudowie typu familok. Zniszczona, zróżnicowana kolorystycznie (bo wypalana w różnym czasie) cegła użyta w zachowanym budynku, stanowiącym centralną część wydziału, stała się bezpośrednią inspiracją przy doborze materiału elewacyjnego w obiekcie nowo projektowanym. Projektanci wybrali ceramikę z cegielni Patoka pod Częstochową. Jest to cegła rzadko stosowana, powstająca przy użyciu jednego z ostatnich pieców węglowych w Europie. W serii Rustica występują charakterystyczne, ciemne i zróżnicowane spieki. W tej konwencji, przywodzącej na myśl rozwiązania rzemieślnicze, w nowym budynku wykonano zarówno ceglane ściany wewnętrzne, płytki podłogowe, sufity podwieszone, murki, jak i pustaki elewacyjne

 

Ceramika konsekwentnie pojawiająca się w niemal wszystkich fragmentach budynku spaja go stylistycznie.

 

 Cegła w zachowanej, starej kamienicy – fabryce żarówek  została wyczyszczona ale, bez piaskowania i używania agresywnej chemii w celu zachowania charakterystycznych nawarstwień oraz ozdobnie ułożonych cegieł nad oknem

 

Schody w bibliotece

W wydziałowej bibliotece, zlokalizowanej w ocalonym budynku, komunikację między parterem a pierwszym piętrem zapewnia wykonana ze stali romantyczna,  spiralna  klatka schodowa.

Wsparta jest ona na jednym centralnym słupie, wokół którego zawijają się schody i wraz z balustradą wykonaną z giętego arkusza blachy stanowi rodzaj rzeźby we wnętrzu.

 

Biblioteka zlokalizowana na parterze Szkoły Filmowej im. Krzysztofa Kieślowskiego jest jedną z jednostek wchodzącą w skład funkcjonującego na Uniwersytecie Śląskim systemu biblioteczno-informacyjnego. Wyselekcjonowane zbiory stanowią  warsztat do pracy badawczej, naukowej i dydaktycznej dla  środowiska akademickiego. Profil gromadzonych zbiorów wyznaczają kierunki studiów oraz prace naukowo-badawcze Szkoły Filmowej im. Krzysztofa Kieślowskiego. Biblioteka gromadzi zbiory z tematyki kina, filmu, sztuki, fotografii. Posiada także czasopisma polskie i zagraniczne oraz bardzo bogaty zasób filmów.